Hilversum in Gesprek met Dick Swaab

Omschrijving

In juni is arts en neurobioloog Dick Swaab te gast in ons interview- en debatprogramma Hilversum in Gesprek en wordt hij geïnterviewd door journalist Cisca Dresselhuys.

Meer dan vijftig jaar onderzoek en een half miljoen verkochte exemplaren van 'Wij zijn ons brein' maken Dick Swaab (1944) tot de bekendste en belangrijkste neurobioloog van Nederland. Zijn bijdrage is van onschatbare waarde en hij geldt wereldwijd als autoriteit op het gebied van hersenonderzoek.
Swaab maakte van de hersenen zijn levenswerk. hij was dertig jaar directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en richtte in 1985 de Hersenbank op, waarmee hij het onderzoek naar het menselijk brein in Nederland en internationaal naar een nieuw niveau tilde.

Zijn onderzoeken zijn met recht baanbrekend te noemen en leidden tot nieuwe inzichten over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, obesitas, depressies en suïcidaliteit. Swaab probeert met zijn wetenschappelijke bevindingen altijd een brug te slaan naar mens en maatschappij.

Dick Swaab is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Hij heeft talloze wetenschappelijke prijzen gewonnen en is redactielid of hoofdredacteur van een aantal tijdschriften over hersenonderzoek. Hij heeft meer dan 540 artikelen gepubliceerd in vaktijdschriften en is eindredacteur van 41 wetenschappelijke boeken geweest.
Swaab is lid, oprichter en/of erelid van vele wetenschappelijke en beroepsverenigingen. Hij is gasthoogleraar bij het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München in Duitsland, op drie plaatsen in China en in Stanford (Verenigde Staten). In 2011 was Swaab te gast bij het televisieprogramma Zomergasten

Op wetenschappelijk gebied is Swaab een belangrijke en internationaal bekende onderzoeker, met veel publicaties. Hij wordt veel geciteerd in wetenschappelijke en in lekenpublicaties. Het grote publiek kent hem vooral van zijn boeken over het menselijk brein zoals The Human Hypothalamus, Wij zijn ons brein en Ons creatieve brein.

 

Inschrijven

Deze activiteit is volgeboekt. Als u zich inschrijft wordt u op de wachtlijst geplaatst.

Details

Van Di 18 juni 2024
Tot Di 18 juni 2024
Frequentie Eenmalig
Dag Dinsdag
Tijd 19:30 - 21:30
Prijs € 10,00
Locatie Centrale Bibliotheek - Theater
Type activiteit Ontmoeting & Debat