Het bewustzijn van de mens - collegereeks

Omschrijving

Het bewustzijn van de mens - collegereeks

Deze collegereeks bestaat uit twee bijeenkomst waarin in totaal vier onderwerpen worden behandeld. Seniorencollege, door de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan

Hebben robots of dieren bewustzijn?
De Neurobiologie van het Menselijk Bewustzijn

Waarom zijn we ons bewust van de wereld om ons heen? Wat is het bewustzijn eigenlijk? 'Bestaat' het bewustzijn wel? Hoe produceren de hersenen bewustzijn? En hebben we wel een vrije wil? Ontdek samen met Kacper Pete in dit seniorencollege hoe complex, interessant en uitdagend de studie van de hersenen is!

Bijeenkomst 1 - woensdag 17 juli
De zetel van het bewustzijn
Hoe heeft de biologie van de hersenen zich in de laatste jaren ontwikkeld? Hoe kunnen we de hersenen bestuderen? Wat zijn de fundamentele units van de hersenen?

Onze intuïtie over het bewustzijn

Bewustzijn is een eeuwenoud thema dat verscheidene grote denkers heeft gefascineerd. In dit college gaan we in op onze intuïties over het bewustzijn en gaan nadenken of ze wel kloppen. De meest prangende vraag daarbij is: hebben we eigenlijk wel een bewustzijn?


Bijeenkomst 2 - woensdag 24 juli
De ware aard van het bewustzijn

Wat zeggen de huidige neurobiologische theorieën over het menselijk bewustzijn? Hoe kunnen we het bewustzijn experimenteel bestuderen? Ook gaan we in op mijn
stage waarin ik zelf dit fascinerend fenomeen onderzoek!

Hebben we een vrije wil?
De neurobiologie kan soms abstract zijn, maar haar implicaties zijn verreikend. We gaan in dit college nadenken wat voor gevolgen de kennis over het bewustzijn heeft voor de maatschappij.


Docent
Kacper Pete: "Ik ben Kacper, derdejaarsstudent psychobiologie. Ik vind het ontzettend leuk om de kennis die ik achter de gesloten deuren van mijn school op doe te delen met de rest van de maatschappij. De hersenen zijn waarschijnlijk het meest complexe object in de wereld en blijven mij altijd fascineren in hun ingenieuze werking."
De collegereeks bestaat uit vier onderdelen die per twee worden behandeld op woensdagmiddagen 17 en 24 juli.

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan | OGJG

2 Bijeenkomsten: 17 en 24 juli 2024

Eventuele leestips:
- De code van het bewustzijn - Cyriel Pennartz
- Waar blijft de ziel? - Bert Keizer

Inschrijven

Er zijn nog 59 plaatsen beschikbaar.

Details

Van Wo 17 juli 2024
Tot Wo 24 juli 2024
Frequentie Elke week
Dag Woensdag
Tijd 14:00 - 16:30
Prijs € 45,00
Locatie Centrale Bibliotheek - Theater
Type activiteit Kennis & Informatie