Lezing: Ongekend - over vrouwen in de wetenschap die over het hoofd werden gezien

Omschrijving

Vrouwen leverden op alle terreinen van de natuurwetenschap cruciale bijdragen. Maar vaak gingen hun mannelijke collega's met de eer strijken. De vrouwelijke wetenschappers raakten vergeten en ‘vielen’ uit de geschiedenis- en leerboeken.

Zoals bijvoorbeeld Alice Ball, zij ontwikkelde ruim honderd jaar geleden op Hawaii het eerste middel tegen lepra (dat daarna door haar baas geclaimd werd). Henrietta Leavitt bedacht de meetmethode die liet zien dat het heelal uitdijt, maar de telescoop werd vernoemd naar Edwin Hubble.

Margriet van der Heijden is natuurkundige en schrijft over wetenschap. Voor NRC en voor haar boek ‘Ongekend’ brengt zij vergeten vrouwelijke wetenschappers voor het voetlicht. Tegelijkertijd stelde zij zich de vraag: wat vertellen de levens van deze briljante, gedreven of eigenzinnige vrouwen over de positie van vrouwen in de wetenschap en in de maatschappij in de afgelopen drie tot vier eeuwen? En wat leren we hiervan voor het heden?

Kom luisteren naar deze boeiende lezing van Margriet van der Heijden, die werkzaam is aan de TU-Eindhoven als hoogleraar wetenschapscommunicatie.
www.margrietvanderheijden.com

Om 19.00 uur serveren wij (vegetarische) soep. De lezing begint om 19.30.

INSCHRIJVEN
Let op: je kunt hier niet inloggen met je bibliotheekaccount (voor lenen, verlengen, reserveren, enz.).
Maak daarom een nieuw account aan voor ons klantenportaal. Wil je je aanmelden voor een activiteit kun je voorlopig maar 1 persoon aanmelden. Dus voor meerdere kaartjes moet je meerdere accounts aanmaken met ieder een eigen mailadres.
Onze excuses voor het ongemak!

NB Je krijgt na je aanmelding geen bevestigingsmail.
Je kunt bij de activiteit(en) waarvoor je bent aangemeld, terugzien of je bent aangemeld. Dit is ook te zien in je account onder 'mijn inschrijvingen'. 
Een toegangsbewijs printen is niet nodig.

Inschrijven

Er zijn nog 53 plaatsen beschikbaar.
Online inschrijven is niet meer mogelijk.

Details

Van Wo 15 Maart 2023
Tot Wo 15 Maart 2023
Frequentie Eenmalig
Dag Woensdag
Tijd 19:00 - 21:00
Prijs € 10,00
Locatie Centrale Bibliotheek - Theater
Type activiteit Kennis & Informatie